Innehåll
ToggleI denna guide hittar du grundläggande information om det mesta som rör flugfiske, med fokus på flugfiske med enhandsspö.
Att fiska med fluga kan verka svårt, men med lite träning kan det bli både roligt och väldigt effektivt. I Sverige är de vanligaste fiskarna att fånga med fluga öring, harr, regnbåge, röding och lax. Men i princip kan alla fiskar fångas med rätt utrustning och teknik. Två andra vanliga sportfiskar, gädda och aborre är riktigt kul att fiska med fluga, och det har blivit allt vanligare.
Grunden i flugfiske
När man kastar med fluga är det linan som utgör kastvikten eftersom själva flugan generellt har en obetydlig vikt. Till skillnad från spinnfiske där draget utgör kastvikten. Kasttekniken i flugfiske innebär att man svingar linan fram och tillbaka i luften och successivt släpper ut mer lina tills man kastar ut flugan på vattnet. För att lära sig rätt kastteknik kan det vara en bra idé att ta en lektion eller kurs av en erfaren flugfiskare redan från början.
Flugfiskeutrustning
Så vad behöver man för att börja med flugfiske? De två viktigaste komponenterna i din flugfiskeutrustning är flugspöet och fluglinan. En dålig matchning av dessa två delar kan leda till att din utrustning, även om den är dyr och av hög kvalitet, kan kännas värdelös. Om du känner dig osäker på vilken kombination som passar dig bäst, kan det vara bra att börja med ett färdigt set som erbjuds av de flesta butikerna.
Flugspöt
Vilket flugspö ska jag välja? Det är sjävklart så att vilken typ av flugfiske du ska ägna dig åt avgör vilken utrustning som passar bäst. Flugfiskespön är indelade efter ett viktsystem för linan, AFTM-klassning. Där klass 1-15 indikerar vikten på linan, klass 1 är lättast och klass 15 är tyngst. För de tyngre klasserna finns tvåhandsspön som är lämpliga för att hantera större flugor och tyngre linor. AFTM, som ursprungligen kommer från Association of Fishing Tackle Manufacturers, är ett system för att klassificera fluglinor och underlätta valet för konsumenter. Idag använder de flesta fluglinetillverkare detta system för att ange linornas klass. AFTM-klassen bestämmer vikten på de första 30 foten av fluglinan, och alla flugspön är också klassificerade enligt detta system för att ange vilken klass som passar till respektive spö
Längden på spöt
Generellt mäter man och anger flugspön i fot. Längd är ganska enkel att välja eftersom de flesta flugspön är cirka 9 fot långa. Detta är den idealiska längden för de flesta situationer, men det finns andra längder att välja mellan. Om du vill använda specialisttekniker som euro nymphing är det bäst med längre spön på 10-11 fot. Det finna även kortare spön på 7,5 till 8,5 fot i det lägre klasserna gjorda för att göra försiktiga presentationer av torrflugor.
En grov uppdelning av hur de vanligaste klasserna används.
Klass 3-4
Lätt utrustning, kortare spön för när man vill göra väldigt delikata presentationer av torrflugor. Eller vid specialtekniker som euro nymphing, där lätta och långa spön är att föredra.
Klass 5-6
Relativt lätt utrustning som passar bra för det ”vanligaste” fisket efter öring, harr och regnbåge. Även aborre.
Klass 7-8
Passar för fiske efter större öring och havsöring sam fiske efter gädda. En bra klass när fisket framförallt sker med större streamers.
Klass 9-10
Kraftig utrustning för fiske efter lax, stor havsöring eller gädda. Finns både som enhands och tvåhandsspön.
Klass 11-12
Mycket kraftig utrustning för fiske efter lax i stora älvar. Endast tvåhandsspön.
Aktion på flugspöt
När du bestämt klass på ditt flugspö är nästa steg att välja rätt aktion. Rätt aktion beror i hög grad på din erfarenhet, färdighetsnivå och vilken typ av fiske du gör.
Långsam aktion
Många klassiska flugspön har långsam aktion. De är ett perfekt alternativ för fiskare som vill fiska i små strömmar och lägga ner små torrflugor försiktigt. Nästan hela spöt böjer sig när du kastar.Eftersom spöt böjer sig djupt kan det absorbera stötar från fisken och minska pressen på en tunn tafs.
Mediumaktion
Ett spö mediumaktion är ett bra val när du ska börja med flugfiske. Det är mer förlåtande än ett spö med snabb aktion. Spöt böjer sig progressivt och ger en tydlig indikation på när det är dags att kasta. Du kommer att se ungefär hälften av spöet böja sig när du kastar.
Snabb aktion
En fördel med ett snabbt flugspö är dess förmåga att kasta längre på grund av sin kraftreserv. En snabb aktion ställer dock högre krav på kastaren. För att lyckas med dessa spön måste din teknik och timing vara god.
Fluglinan
Vilken fluglina ska jag välja? Att välja fluglina kan vara en utmaning, detta gäller särskilt för nybörjare, men även för erfarna flugfiskare. Det finns flera variabler som måste beaktas. Dessutom är urvalet av linor för olika typer av flugfiske mycket stort, vilket gör valet ännu svårare.
Det är som sagt linans vikt som avgör hur den klassas. Generellt ska du matcha klassen på linan till klassen på spöt för att de ska fungera bra tillsammans.
Weight forward (WF)
Den vanligaste linan är Weight forward-linan(även kallad klumplina) som består av två sektioner, skjutlinan och klumpen. Klumpen är den tjockare främre delen av linan som fungerar som kastvikten. Dess längd och tapering avgör dess kastegenskaper och kan variera från korta klumpar på cirka 6-9 meter till långa klumpar på över 20 meter. En vanlig längd på klumpen är cirka 9-11 meter, vilket är en bra allround-längd.
Beroende på klumpens viktfördelning kan linan vara mer lämpad för underhandskast eller överhandskast, och mer anpassad för att presentera små torrflugor eller tunga streamers. Det är därför viktigt att välja en linan efter vilken typ av fiske du planerar att utföra. Skjutlinan utgör den tunnare bakre delen av linan som är designad för att skjuta lätt genom spööglorna vilket möjliggör långa kast.
Double taper (DT)
Den dubbeltaperade linan är tjockast på mitten och avsmalnar i båda ändarna. Den dubbeltaperade linan har blivit mer av en finess-lina eftersom den inte inte uppnår lika långa kastlängder som WF-linan. Den har på senare år blivit mindre populär av just den anledningen.
Shooting head
På senare år har shooting heads blivit allt mer populära. Framför allt för att man kastar långt med dem. Tanken är den samma som med en WF-lina men nu är klump(kastvikt) och skjutlinan uppdelad i två separata delar. En fördel med shooting heads är att de likt en tafs är enkla att byta vid vattnet, när du behöver rigga om utifrån rådande omständigheter byter du till en shooting head med andra egenskaper.
Shooting heads kan gör det enklare att få iväg och vända över stora streamers även med en relativt lätt utrustning. Shooting heads är också bra när utrymmet för bakkast är begränsat eftersom du behöver färre bakkast. Till din shooting heads använder du en shooting line.
Shooting line
Det finns två olika typer av skjutlinor: de med coating och de utan. När du väljer en skjutlina ska du tänka på vilken klump du använder och hur långt du vill kasta. Om skjutlinan har för tjock diameter i förhållande till klumpens vikt ger den kortare kast. Om skjutlinan är för tunn i förhållande till klumpen kan linhastighet bli för hög vilket kan leda till trassel.
Skjutlinor utan coating har en hård och glatt yta som ger överlägsna skjutegenskaper med minimalt motstånd genom spööglorna. De kan dock upplevas som svåra att hantera för oerfarna fiskare. De har en tendens att krulla sig och trassla samt kan behöva sträckas innan användning.
Skjutlinor med coating ger mjuk överrullning och fin presentation av klumpen. De ger vanligtvis kortare kast och mindre trassel än skjutlinor utan coating. Shooting lines med coating ser ut som en tunn fluglina och är betydligt enklare att hantera än de utan coating.
Eftersom linan med coating oftast flyter så får du likt en vanliga flytlina möjlighet att kontrollera flugans väg eftersom du kan menda linan ovanpå vattnet.
Flytande Linor
Intermediate-linor
Sjunkande linor
Backing
Tafsen
Hur lång tafs ska man ha vid flugfiske?
Tippet
Material
Flugrullen
Flugor
Olika typer av flugor
Torrflugor
Nymfer
Nymfen är de flugor som efterliknar ett tidigt stadie i vattenlevande insekters liv, insekter som inte har kläckts än eller håller på att kläckas. Många vattenlevande insekter börjar sin livscykel som nymf och eftersom de finns i stora mängder och är relativt matiga, utgör de en viktig matkälla både i strömmande och stilla vatten. Öring, harr och regnbåge hittar större delen av sin föda under vattenytan. Upp till 80-90% faktiskt. Så nymfer bör vara ett självklart inslag i flugboxen. Många nymfer är förtyngda för att snabbare komma ner till fisken.
Här hittar du våra nymfer
Streamers
En streamer är en fluga som framför allt ska imitera småfisk. Men kan också imitera t.ex iglar och kräftdjur. Streamers finns i alla möjliga varianter och storlekar. Från små till riktigt stora ledade med flera krokar. Streamers är ofta förtyngda för att snabbare komma ner till önskat djup. Förtyngningen kan också påverka flugans rörelsemönster. En streamer som är förtyngd med t.ex en conehead får en mer jiggande gång eftersom den dyker huvudstupa. Läs mer om streamerfiske i vår guide med tips för flugfiske med streamers.
Här hittar du våra streamers