Fri frakt från 200 KR

Betala med

info@onlineflugor.se

streamer streamerfiske fiskeflugor flugfiske

Flugfiske med streamers

Vad är streamer för typ av fluga?

En streamer är i huvudsak en fluga som fiskas under ytan i avsikt att imitera småfisk. Men kan också imitera t.ex iglar och kräftdjur. Streamers finns i alla möjliga varianter och storlekar. Från små till riktigt stora ledade med flera krokar. Streamers är ofta förtyngda för att snabbare komma ner till önskat djup. Förtyngningen kan också påverka flugans rörelsemönster. En streamer som är förtyngd  med t.ex en conehead får en mer jiggande gång.

Här hittar du alla våra streamers

Fördelarna med att fiska med streamers

Att fiska med streamers är ett väldigt roligt och aktivt sätt att flugfiska, som har fördelen att man kan täcka av stora vattenmassor på relativt kort tid. Det är också ett förhållandevis enkelt sätt fiska, som inte ställer samma krav på att uppnå så kallad deaddrift, alltså att flugan flyter på ytan eller åka med i strömmen på ett så naturligt sätt som möjligt. Vilket kan vara svårt att uppnå då flugan gärna påverkas av tafsen eller fluglinan. 

Vid streamerfiske ger du istället flugan liv genom att hämta in den på olika sätt och i olika tempo. Streamerfiske ställer oftast inte heller lika stora krav på precision i kastet då du inte behöver få flugan att landa på ett naturligt sätt på precis rätt ställe för att sedan driva med strömmen. 

Du kan du få fisken att jaga efter din fluga. Med rätt streamer och hemtagning kan du reta en fisk till hugg, även om den egentligen inte är ute efter att äta för tillfället. Det kan du inte göra på samma sätt med en torrfluga eller nymf. En streamer kan alltså utlösa hugg från en annars passiv fisk. 

När ska man fiska med streamers?

När vattnet är mörkt, grumligt eller djupt kan streamers vara ett bra sätt att öka din flugas synlighet och förmåga att komma ned till fisken, speciellt vid högt vatten. Ett av de allra bästa tillfällena att fiska med streams är efter ett kraftig regn med stigande vatten som följd. Detta tvingar ut småfisk från sina skyddade gömställen i annars grunda partier. Samtidigt blir vattnet grumligt vilket gynnar de stora fiskarna när de jagar småfisk.

Är man osäker på vad fisken äter för stunden är en streamer ett bra alternativ, speciellt eftersom du kan söka av mycket vatten snabbt. För varma eller kalla dagar när fisken inte är lika aktiv och förhållandena för kläckningar och insikter inte är optimala kan streamers vara bästa alternativet. Tidigt och sent på säsongen när insektslivet inte är lika påtagligt brukar streamers fungera bra.

Mörkrets infall och svagt ljus gynnar öring som jagar småfisk, så kvällen och in på natten kan vara en bra period för streamers. Speciellt när du jagar storöring. 

Den bästa flugan för stora fiskar

stor oring flugfiske med streamer onlineflugor

Stor fisk äter liten fisk så enkelt är det. Ju störren en öring blir desto mer går den över till en diet bestående av småfisk. Om du är ute efter att fånga de riktigt stora fiskarna finns ofta inget bättre än streamers. Speciellt med tanke på att större fisk inte bara attackerar utav hunger utan även för att jaga bort inkräktare och försvara sitt revir.

Våga testa en riktigt stor ledad variant t.ex circus peanut, i jakten på stor öring och regnbåge.

Om du är ute efter störöring kolla in dessa 10 tips på svenskt fiske

Hur ska man fiska en streamer?

Det finns egentligen inget fel sätt, oavsett vilken teknik du använder se till att variera hemtagningen och hur flugan rör sig. Allt från snabba korta drag till långa och långsamma. Testa gärna även med långa pauser. 

Ett klassiskt sätt att fiska streamers som fungerar väl är att kasta mer eller  mindre rakt över strömmen och sedan ta hem linan under tiden som strömmen för flugan till den egna strandkanten. Om möjligt kasta gärna flugan så när den andra strandkanten som möjligt. Det får din streamer att likna en liten fisk som skrämts ut från sitt gömställe i det grunda vattnet i strandkanten.

Du kan också svinga flugan, kasta över strömmen lite uppströms, men istället för att ta börja ta hem flugan spänner du linan och låter strömmen föra flugan i en båga emot den egna strandkanten, håll linan spänd så att du har kontakt med flugan.

En annan teknik är dead drift, att kasta ut streamern i strömmen och sedan låta den driva fritt, ta in linan försiktigt utan att ge flugan för mycket liv, och på så sätt imitera en skadad fiske som är utlämnad till strömmen men då och då rycker till. 

En viktig del av flugfiske är att få flugan att stanna så länge som möjligt i strike zonen,  strike zonen är området och djupet där fisken står. Ju längre flugan är i zonen, desto större är chansen att en fisk upptäcker flugan och väljer att hugga.

Du kan förlänga en flugas tid i strike zonen genom att menda linan. Att menda är att flytta linan ovanpå vattnet och på så sätt påverka vilken väg flugan tar i hemtagningen. Det vanligaste är att man mendar linan uppströms så att inte strömmen drar den lösa linan och där med flugan ut ur strike zonen lika snabbt.

Ett generellt tips är att inte lyfta flugan ur vattnet för tidigt i slutet av hemtagningen, i bland kan en fisk följa en streamer över hela strömmen och hugga väldigt när dig.

Färgval

Färgvalet bör göras utifrån rådande väder och vattnets färg. En tumregel är att molniga och mörka dagar välja en mörkare streamer och soligare dagar en ljusare som reflekterar mer ljus.

Det kan låta konstigt att välja en mörk fluga i mörkt och grumligt vatten, men det handlar om att en mörk fluga framträder med en tydlig siluett i förhållande till det inte lika mörka vattnet. Medan en ljus fluga i brist på ljus att reflektera blir mindre tydlig desto djupare den fiskas.

Var i strömmen ska man fiska?

De största fiskarna tar de bästa ståndplatserna. Rikta in dig på platser såsom under utskjutande strandkanter, runt stora stenar, runt stockar eller rotvältor, samt avsatser och djuphålor.

Fisken gillar inte att stå exponerad för rovdjur. Men en skyddad plats är inte bara bra för att gömma sig för faror, utan är också den perfekta platsen för ett bakhåll. Där fisken väntar på att ett byte ska simma förbi.

I vår guide till att läsa strömmande vatten hittar du fler bra tips på var du hittar fisken.

Rätt knut, Rapalaknuten!

När du fiskar streamers bör du använda en knut som tillåter flugan att röra sig fritt och därmed mer naturtroget. Rapalaknuten är en bra variant.

Flugfiskeutrustning för streamerfiske

Eftersom streamers ofta är lite tyngre flugor brukar spön i klass 5 och uppåt vara att föredra. De flesta har redan en flytlina, komplettera den med en sjunkande polytafs. Polytafsar finns i en mängsd olika sjunkhastigheter för olika förhållanden och gör att du snabbare kommer ned till rätt djup med flugan. Ett annat alternativ är en sinktiplina, då är spetsen av linan sjunkande medan resten av linan flyter.

En styrka med streamerfiske är att fluglinan kan användas för att styra flugans väg genom vattnet. Om man skulle använda en sjunklina går möjligheten att styra flugan förlorad eftersom du inte kan menda en lina under vattnet.

Att bara byta tafs är ett enkelt sätt att rigga om för streamerfiske och sedan byta tillbaka till en flytande tafs om fisken börjar vaka.

För att göra det enklare ett kasta stora streamers med en relativt lätt utrustning kan man testa en kort shooting head tillsammans med en shooting line. Det gör det enklare att få iväg och vända över stora streamers. Speciellt när utrymmet för bakkast är begränsat, ju förre bakkast du behöver desto mer tid spenderar flugan i vattnet i stället för i luften. Vilket leder till ett mer effektiv fiske. 

En fördel med shooting heads är att de likt en tafs är enkla att byta vid vattnet, när du behöver rigga om utifrån rådande omständigheter byter du till en shooting head med andra egenskaper.

Fiskar du ofta med stora tunga streamers kan det vara värt att investera i ett grövre spö med matchande rulle och lina, t.ex klass 7. Speciellt om du dedikerat ditt fiske efter riktigt stor öring och regnbåge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fri frakt från

200 kr

Snabba leveranser

2-4 arbetsdagar

Hög kvalitet

Till låga priser

Säkert via Klarna

Faktura / MasterCard / Visa