Fri frakt från 200 KR

Betala med

info@onlineflugor.se

Flugfiske fiskeflugor flugfiskeutrustning

Flugfiske

I denna guide hittar du grundläggande information om det mesta som rör flugfiske, med fokus på flugfiske med enhandsspö. 

Att fiska med fluga kan verka svårt, men med lite träning kan det bli både roligt och väldigt effektivt. I Sverige är de vanligaste fiskarna att fånga med fluga öring, harr, regnbåge, röding och lax. Men i princip kan alla fiskar fångas med rätt utrustning och teknik. Två andra vanliga sportfiskar, gädda och aborre är riktigt kul att fiska med fluga, och det har blivit allt vanligare.

 

Grunden i flugfiske

När man kastar med fluga är det linan som utgör kastvikten eftersom själva flugan generellt har en obetydlig vikt. Till skillnad från spinnfiske där draget utgör kastvikten. Kasttekniken i flugfiske innebär att man svingar linan fram och tillbaka i luften och successivt släpper ut mer lina tills man kastar ut flugan på vattnet. För att lära sig rätt kastteknik kan det vara en bra idé att ta en lektion eller kurs av en erfaren flugfiskare redan från början.

Flugfiskeutrustning

Så vad behöver man för att börja med flugfiske? De två viktigaste komponenterna i din flugfiskeutrustning är flugspöet och fluglinan. En dålig matchning av dessa två delar kan leda till att din utrustning, även om den är dyr och av hög kvalitet, kan kännas värdelös. Om du känner dig osäker på vilken kombination som passar dig bäst, kan det vara bra att börja med ett färdigt set som erbjuds av de flesta butikerna.

Flugspöt

Det är sjävklart så att vilken typ av flugfiske du ska ägna dig åt avgör vilken utrustning som passar bäst. Flugfiskespön är indelade efter ett viktsystem för linan, AFTM-klassning. Där klass 1-15 indikerar vikten på linan, klass 1 är lättast och klass 15 är tyngst. För de tyngre klasserna finns tvåhandsspön som är lämpliga för att hantera större flugor och tyngre linor.

Längden på spöt

Generellt mäter man och anger flugspön i fot. Längd är ganska enkel att välja eftersom de flesta flugspön är cirka 9 fot långa. Detta är den idealiska längden för de flesta situationer, men det finns andra längder att välja mellan. Om du vill använda specialisttekniker som euro nymphing är det bäst med längre spön på 10-11 fot. Det finna även kortare spön på 7,5 till 8,5 fot i det lägre klasserna gjorda för att göra försiktiga presentationer av torrflugor.

 

En grov uppdelning av hur de vanligaste klasserna används.

Klass 3-4

Lätt utrustning, kortare spön för när man vill göra väldigt delikata presentationer av torrflugor. Eller vid specialtekniker som euro nymphing, där lätta och långa spön är att föredra.

Klass 5-6

Relativt lätt utrustning som passar bra för det ”vanligaste” fisket efter öring, harr och regnbåge. Även aborre.

Klass 7-8

Passar för fiske efter större öring och havsöring sam fiske efter gädda. En bra klass när fisket framförallt sker med större streamers.

Klass 9-10

Kraftig utrustning för fiske efter lax, stor havsöring eller gädda. Finns både som enhands och tvåhandsspön.

Klass 11-12

Mycket kraftig utrustning för fiske efter lax i stora älvar. Endast tvåhandsspön.

Aktion på flugspöt

När du bestämt klass på ditt flugspö är nästa steg att välja rätt aktion. Rätt aktion beror i hög grad på din erfarenhet, färdighetsnivå och vilken typ av fiske du gör.

Långsam aktion

Många klassiska flugspön har långsam aktion. De är ett perfekt alternativ för fiskare som vill fiska i små strömmar och lägga ner små torrflugor försiktigt. Nästan hela spöt böjer sig när du kastar.Eftersom spöt böjer sig djupt kan det absorbera stötar från fisken och minska pressen på en tunn tafs.

Mediumaktion

Ett spö mediumaktion är ett bra val när du ska börja med flugfiske. Det är mer förlåtande än ett spö med snabb aktion. Spöt böjer sig progressivt och ger en tydlig indikation på när det är dags att kasta. Du kommer att se ungefär hälften av spöet böja sig när du kastar.

Snabb aktion

En fördel med ett snabbt flugspö är dess förmåga att kasta längre på grund av sin kraftreserv. En snabb aktion ställer dock högre krav på kastaren. För att lyckas med dessa spön måste din teknik och timing vara god.

Fluglinan

Att välja fluglina kan vara en utmaning, detta gäller särskilt för nybörjare, men även för erfarna flugfiskare. Det finns flera variabler som måste beaktas. Dessutom är urvalet av linor för olika typer av flugfiske mycket stort, vilket gör valet ännu svårare.

Det är som sagt linans vikt som avgör hur den klassas. Generellt ska du matcha klassen på linan till klassen på spöt för att de ska fungera bra tillsammans.

flugfiske fluglina utrustning
Grunden i flugfiske är fluglinan som utgör kastvikten.

Weight forward (WF)

Den vanligaste linan är Weight forward-linan(även kallad klumplina) som består av två sektioner, skjutlinan och klumpen. Klumpen är den tjockare främre delen av linan som fungerar som kastvikten. Dess längd och tapering avgör dess kastegenskaper och kan variera från korta klumpar på cirka 6-9 meter till långa klumpar på över 20 meter. En vanlig längd på klumpen är cirka 9-11 meter, vilket är en bra allround-längd. 

Beroende på klumpens viktfördelning kan linan vara mer lämpad för underhandskast eller överhandskast, och mer anpassad för att presentera små torrflugor eller tunga streamers. Det är därför viktigt att välja en linan efter vilken typ av fiske du planerar att utföra. Skjutlinan utgör den tunnare bakre delen av linan som är designad för att skjuta lätt genom spööglorna vilket möjliggör långa kast.

Double taper (DT)

Den dubbeltaperade linan är tjockast på mitten och avsmalnar i båda ändarna. Den dubbeltaperade linan har blivit mer av en finess-lina eftersom den inte inte uppnår lika långa kastlängder som WF-linan. Den har på senare år blivit mindre populär av just den anledningen.

Shooting head

På senare år har shooting heads blivit allt mer populära. Framför allt för att man kastar långt med dem. Tanken är den samma som med en WF-lina men nu är klump(kastvikt) och skjutlinan uppdelad i två separata delar. En fördel med shooting heads är att de likt en tafs är enkla att byta vid vattnet, när du behöver rigga om utifrån rådande omständigheter byter du till en shooting head med andra egenskaper. 

Shooting heads kan gör det enklare att få iväg och vända över stora streamers även med en relativt lätt utrustning. Shooting heads är också bra när utrymmet för bakkast är begränsat eftersom du behöver färre bakkast. Till din shooting heads använder du en shooting line.

Shooting line

Det finns två olika typer av skjutlinor: de med coating och de utan. När du väljer en skjutlina ska du tänka på vilken klump du använder och hur långt du vill kasta. Om skjutlinan har för tjock diameter i förhållande till klumpens vikt ger den kortare kast. Om skjutlinan är för tunn i förhållande till klumpen kan linhastighet bli för hög vilket kan leda till trassel.

Skjutlinor utan coating har en hård och glatt yta som ger överlägsna skjutegenskaper med minimalt motstånd genom spööglorna. De kan dock upplevas som svåra att hantera för oerfarna fiskare. De har en tendens att krulla sig och trassla samt kan behöva sträckas innan användning.

Skjutlinor med coating ger mjuk överrullning och fin presentation av klumpen. De ger vanligtvis kortare kast och mindre trassel än skjutlinor utan coating. Shooting lines med coating ser ut som en tunn fluglina och är betydligt enklare att hantera än de utan coating.

Eftersom linan med coating oftast flyter så får du likt en vanliga flytlina möjlighet att kontrollera flugans väg eftersom du kan menda linan ovanpå vattnet.

Flytande Linor

Flytlinor är det vanligaste valet och rekommenderas till nybörjare. Det självklara valet för fiske med torrflugor på ytan, men fungerar för alla vanliga typer av flugfiske i strömmande vatten. Så väl streamerfiske med förlängda streamers som nymffiske med en nappindikator. Behöver du komma ner djupare än vad tyngden av streamern förmår kan du komplettera flytlinan med en sjunkande polytafs.
 

Intermediate-linor

Intermediatelinor sjunker långsamt ner och kan fiskas precis under ytan och toppskiktet. De är idealiska för kustflugfiske.
 

Sjunkande linor

Sjunklinor är avsedda för fiske under ytan och finns i olika sjunkhastigheter, från långsamt sjunkande till snabbt sjunkande. Sjunklinan används oftast i sjöar eller större snabbt forsande vattendrag för att komma ner till fisken.
 

Backing

Backingen är nog den minst spännande delen av flugfiskeutrustningen. Backing är en lina som du sätter på rullen innan fluglinan. Den används aldrig i själva kastet utan är bara till för om mer lina behövs för att drilla fisken.

Vid fiske efter arter som harr, öring och regnbåge är 12-20 lbs oftast tillräckligt, och en längd på 50-100 meter räcker. När det gäller större arter som havsöring och lax i älvvatten krävs starkare backing, inom spannet 30-50 lbs, och ibland så mycket som 200-300 meter.


Tafsen

Tafsen är en viktig del av utrustningen. Ju högre krav på presentationen av flugan desto viktigare blir tafsen. Med fel tafs överförs inte energin från fluglinan på ett optimalt sätt och det blir svårt att få linan och tafsen att sträcka ut ordentligt.
 
Tafsen ska fungera som en naturligt förlängning av fluglinan, där kraften överförs hela vägen ut till tafsspetsen. Därför är den taperad(avsmalnande). Man kan dela up den i tre delar. 
 
Butt – den tjockaste delen som närmast linan, som överför kraften från linan till resten av tafsen.
Tapering – den avsmalnande delen av tafsen.
Spets – den jämntjocka sista delen av tafsen.
 

Tafsens längd

Vid enhandsfiske är en generell regel att tafsen bör vara ungefär en spölängd, därför är många färdiga tafsar för enhandsfiske just 8-9 fot. 
 
Det som avgör vilken tafs du väljer är brottstyrkan, hur mycket press tafsen ska klara av. Större fisk kräver så klart grövre tafs. Storleken på fluga spelar också roll. Ju mindre och lättare flugor desto tunnare tafs. Generellt kan man säga att man vid torrflugfiske bör ha en längre tafs för fina presentationer och vid streamerfiske ha en kortare för att enklare vända över tyngre flugor.
 

Tippet

Längst ut på tafsen knyter du en bit tippet, kallas även tafsmaterial. På så sätt håller tafsen längre eftersom du inte behöver kapa en bit av den taperade tafsen varje gång du knyter på en ny fluga.
 

Material

Tafsar tillverkas antingen i nylon (monofilament) eller fluorocarbon, de olika materialen har olika fördelar och nackdelar.
 
Nylon har varit standardmaterialet för tafs och tippet i årtionden. Det har en neutral flytkraft i vatten och tenderar att flyta vilket gör det idealiskt för att fiske med torrflugor. Dock absorberar nylon vatten över tid vilket försvagar materialet. Nylon är betydligt billigare och har utmärkt knutstyrka samtidigt som det är elastiskt vilket fungerar som en stötdämpare när man krokar och drillar fisk.
 
Fluorocarbon är ett relativt nytt material för tafs och tippet som har blivit enormt populärt bland fiskare på grund av den låga synligheten och höga motståndskraft mot nötning. Med en högre densitet än vatten sjunker fluorocarbon sakta vilket gör det perfekt för att fiska nymfer och streamers, men inte lika optimalt för torrflugor. Även om fluorocarbon är två till tre gånger dyrare än nylon kan det vara värt det i längden eftersom det är tåligare och inte behöver bytas ut lika ofta.
 

Flugrullen

Storleken på rullen bör passa spöt och linan. Tillverkarna på rullen anger vilken klass av lina och spö den passar. Många modeller kan användas med två eller tre klasser t.ex. klass 5-6, 7-9 osv.
 
Det är tillverkningsteknik och material som avgör pris och kvalitet på en flugrulle. Men väljer du en rulle från en välkänd tillverkare är det svårt att gå helt fel.
 
Även om flugrullen anses vara den minst viktiga komponenten i din flugfiskeutrustning, vill ha en rulle med en hyfsad broms om du fiskar efter större fisk. Även om rullens  huvudsakliga funktion är att förvara fluglinan, behövs en bra broms vid mer krävande fiske. Prioritera spöt och linan framför att lägga dyra pengar på rullen.
 
Riktgt bra rullar till rimliga priser hittar du oss Danielsson Flyreels, där betalar du för kvalitet istället för hype och design.
 

Flugor

En viktig och ibland helt avgörande del av flugfisket är flugorna, och att välja rätt fluga vid rätt tillfälle. Men vid en första anblick kan det förefalla svårt att välja fluga, och veta vilka flugor du ska köpa. Det finns tusentals om inte miljontals olika flugmönster. Det finns flugor för alla tänkbara fiskarter, årstider och platser.
Välja fluga fiskeflugor för flugfiske

Olika typer av flugor

Generellt kan man dela upp flugor för öring, harr och regnbåge i kategorierna, torrflugor, nymfer, streamers och våtflugor. Men detta får ses som en relativt grov indelning då flera flugmönster angränsar till flera kategorier. Och en del mer moderna flugtyper inte riktigt passar in i de traditionella kategorierna.
 

Torrflugor

torrflugor fiskeflugor flugor flugfiske
Torrflugor är den enda typen av fluga som fiskas ovanför vattenytan. De flyter helt enkelt, och imiterar insekter som landat på ytan, kläcks i vattnet eller som har fallit i. Torrflugor kan imitera allt från sländor, myggor och knott till myror och getingar. Även om torrflugor är skapade för att flyta kan man behöva förstärka och förlänga flugans flytegenskaper genom att impregnera eller fetta in flugan.
 
Här hittar du våra torrflugor
 
 

Nymfer

nymfer fiskeflugor flugor flugfiske

Nymfen är de flugor som efterliknar ett tidigt stadie i vattenlevande insekters liv, insekter som inte har kläckts än eller håller på att kläckas. Många vattenlevande insekter börjar sin livscykel som nymf och eftersom de finns i stora mängder och är relativt matiga, utgör de en viktig matkälla både i strömmande och stilla vatten. Öring, harr och regnbåge hittar större delen av sin föda under vattenytan. Upp till 80-90% faktiskt. Så nymfer bör vara ett självklart inslag i flugboxen. Många nymfer är förtyngda för att snabbare komma ner till fisken.
 
Här hittar du våra nymfer

 

Streamers

streamers fiskeflugor flugor flugfiske

En streamer är en fluga som framför allt ska imitera småfisk. Men kan också imitera t.ex iglar och kräftdjur. Streamers finns i alla möjliga varianter och storlekar. Från små till riktigt stora ledade med flera krokar. Streamers är ofta förtyngda för att snabbare komma ner till önskat djup. Förtyngningen kan också påverka flugans rörelsemönster. En streamer som är förtyngd med t.ex en conehead får en mer jiggande gång eftersom den dyker huvudstupa. Läs mer om streamerfiske i vår guide med tips för flugfiske med streamers.
 
Här hittar du våra streamers

 

Våtflugor

Våtflugor imiterar vanligtvis fiskyngel, ett kräft eller räkdjur, eller en drunknad insekt. Våtflugor är klassiska flugor och en traditionell beteckning av flugor som fiskas under vattnet. 
 
 

Imitationsflugor och attraktionsflugor

Generellt kan man dela upp flugor i imitationsflugor och attraktionsflugor, där imitationsflugor avser att imitera fiskens faktiska föda, ”match the hatch” är ett uttryck som kommer ifrån att försöka matcha flugan med vad som kläcker för tillfället. Men har kommit att bli en mer generell term för att så nära som möjligt imitera vad fisken jagar, oavsett flugtyp. Attraktionsflugor saknar motstycke bland fiskens naturliga föda och är avsedd att genom färg, form och rörelsemönster trigga något hos fisken som gör att den hugger.
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fri frakt från

200 kr

Snabba leveranser

2-4 arbetsdagar

Hög kvalitet

Till låga priser

Säkert via Klarna

Faktura / MasterCard / Visa